13 Haziran 2015 Cumartesi

Çilekli Tart



Önüm,arkam,sağım,solum.. Çilek!!!!


Son zamanlarda ne kadar cok cilekle ugrastım ben bile bilmiyorum.Ama nedense mevsimde yaz olunca en kolayından herseye yakısacak,herkesinde sevecegi bir meyve oldugu için tek tercih cilek gibi oluyor.Tabi frambuaz ve vişneyi dondurulmus olmasındansa cok canım cekmedigi ve mecbur kalmadıkca almıyorum.Bu yüzden en büyük hayallerimden biride bahcemin oldugu bir evde kendi ellerimle toplayacagım meyve bahcemin olması.Teknolojiden,alısveriş merkezlerinden biraz uzaktada olabilir.Yeterki huzur bulacagım bir mutfak,yaptıklarımı lezzetle süsleyecek mutfak ekipmanları ve bununla birlikte yasadıgım mutlulugu,hazzı hissi sizlere aktarmak,fotografların anı hapsetme gücünden yararlanmak için makinem olsun.Konuyu cok dagıttım ama mesele dalından koparmak olunca bu fikrimde bir anda hortluyor.Tabi bu tartlarda kullandıgım dalından kopmus kokulu,minik cileklerde buna yardımcı.




Annemin taze cilek resmini gönderdiginden beri aklımda birseyler yapmak dönüyor ama ne pasta yapmak,nede o cilekleri fırına girdirmeye niyetim vardı.O yüzden ince bir tart hamuru,pastacı kremasıyla cileklerin tadını daha iyi cıkaracagımı umdum.Vanilya  cilegin uyumunu cikolata cilek ikilisinden daha cok begendigimi söylemeden gecemicem bu arada:)

Bu tarif  icin daha önce kullandıgım tart hamuru ve pastacı kreması tarifi vericem.Baska tariflerde alt baslık olarak geçsede burdada yayınlayacagım.


Tart hamuru için dikkat edilecekler;
  • Hamur toparlanınca daha fazla yogurmamanız,
  • Dinlenme süresini en az 30 dakika yapmanız,
  • Kalıba yerleştirirken elinizde cok oynayıp yumusatmamanız,
  • Yumusadıgını hissettiginizde hafif sertliğe ulasana kadar beklemeniz,
  • Fırına vermeden önce dolapta 5 dakika bekletip kendine gelmesini saglamak olacaktır.



Pastacı kreması icinse;
  • En az 3-4 saat önce,yapabiliyorsanız 1 gün önceden yapmanızdır.
  • Tart tabanını kremayla doldurunca süre gectikce yumusama olacaktır.Bu yüzden servisten 4-5 saat önce doldurursanız daha iyi bir sonuc alırsınız.Yani ne sert,ne yumusamıs.Tabi sizin nası sevdiğinize görede değişebilir.


Tart Hamuru için:


2 yumurta sarısı
250 gr un
150 gr tereyağ(soguk,küp küp dogranmış)
100 gr pudra şekeri
1/2 cay kaşıgı tuz
Limon kabugu
Sekerli vanilin

Un,pudra şekeri,tuzu karıstırın.Küp küp doğranmıs soguk tereyağları ekleyin.Mümkün olduğunca mikseri düsük seviyede ve kısa aralıklarla calıstırın.Pütürlü hale gelince yumurtaları teker teker ilave edin.Limon kabuğu,vanilini katın.Hamur toparlanınca karıstırmayı bırakın.Strec filme sarıp buzdolabında en az yarım saat dinlenmeye alın.Dinlendikten sonra elinizle bastırabilecegniz yumusaklıga ulasınca ister kücük tart kalıplarına ister 24 cmlik tart kalıbına parca parca döşeyerek bütün haline getirin.Ardindan firini isitmaya baslayin.Catalla hamurun kabarmamasi icin delikler acin.Hamurun ustune yagli kagit sererek tamamen yuzeyi kaplayana kadar nohut yada mercimek koyun.180° hamur altin sarisi renk alana kadar pisirin.Eger kabarma olusmussa kasigin tersiyle bastirip duzeltin bir kac dakika daha pisirin.Pistikten sonra sogumaya birakin.




Pastacı Kreması:


4 yumurta sarısı
500 ml süt
6 yemek k nisasta
5 yemek k seker
2 yemek k tereyag

Yumurta sarılarını bir kapta cırpın.Nisastayı ekleyin.Tencerede sütü ve sekeri ısıtın.Cok sıcak olmasına gerek yok.Yumurta karısımına süt karısımından azar azar ekleyip,hızlıca karıstırarak pişmesini engelleyin.Yumurtalı karısım ısınınca hepsini tencereye dökün ve muhallebi kıvamı alana kadar pişirin.Ocagın altını kapatın ve tereyagını ekleyin.Üstüne yapısacak sekilde strec filmle kapatıp sogumaya alın.Böylece yüzü kurumamıs olacak.Soguyunca dolaba kaldırın ve pasta süslemesine kadar bekletin.Süslemeden önce mikserle cırparak ipeksi kıvama ulastırın ve kullanılacak hale getirin.

Montaj:


Tart tabanlara pastacı kremasını kasıkla doldurun.Yıkanıp,suyu süzülmüs cilekleri kremanın üzerine dizin.Yinede bu dizme işlemi herkesin ilhamına kalmıs.Çileklerin tadını cıkarın derim :)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder